Zdrowe cukry i słodziki

Czym jest cukier brązowy?

Cukier brązowy zwykle uchodzi za zdrowszy, bardziej ekskluzywny zamiennik klasycznego białego cukru.

Czym różni się cukier brązowy od cukru białego?

Podstawową różnicą jest ich pochodzenie. Chodzi o to, że pochodzą od dwóch różnych roślin. Różnią się one też procesem produkcji, jednak to co ich łączy to produkt końcowy- sacharoza, która jest składnikiem zarówno jednego jak i drugiego cukru. Biały cukier pozyskiwany jest z buraków cukrowych. Jest to tzw. cukier rafinowany, czyli przemysłowo oczyszczony min. z melasy. Cukier trzcinowy z kolei wytwarzany jest z trzciny cukrowej i jest dostępny na rynku w postaci jasnej i ciemnej. Im więcej melasy tym cukier jest ciemniejszy. Warto wiedzieć, że cukier biały jest rafinowany, z kolei cukier brązowy jest rafinowany lub zabarwiony karmelem.

Zachowaj ostrożność

Często możemy spotkać się z podróbkami cukru brązowego. Musimy być bardzo ostrożni, by nie przepłacić i kupić produkt wart swojej ceny. Często zdarza się, że producenci wpychają nam cukier rafinowany z karmelem opatrzony nazwą „cukier brązowy”. Przy zakupie tego typu produktów należy uważnie czytać etykiety.

Czy cukier brązowy to zdrowszy wybór?

Panuje przekonanie, że cukier brązowy jest o wiele zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego cukru. W rzeczywistości jednak są to produkty bardzo do siebie podobne. W przeciwieństwie do cukru białego, który jest rafinowany i zawiera ok. 1 % składników mineralnych, cukier brązowy zawiera melasę, bo nie jest rafinowany, posiada więc też m.in. magnez, potas, żelazo i wapń. Co za tym idzie są to produkty zbliżone, przy czym cukier brązowy zawiera więcej związków mineralnych potrzebnych dla organizmu. Konsumentów ma kusić między innymi niższa kaloryczność ale jest to niewielka różnica. Jeżeli dbamy o linię zamiana cukru białego na brązowy na niewiele się zda. Należy jednak pamiętać, że w dalszym ciągu jest to produkt bardzo kaloryczny, który nie powinien być stosowany w nadmiarze. W dalszym ciągu musimy jednak pamiętać, że mamy do czynienia z praktycznie czystą sacharozą. Jednakże może on być elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Warto również wspomnieć, że cukier ten jest zwykle smaczniejszy od tradycyjnego cukru i często jest on stosowany na przykład do przygotowania różnego rodzaju drinków.

Zalety cukru brązowego:

-doskonale sprawdza się do różnego rodzaju deserów, kaw, ciast czy drinków

-zawiera naturalną melasę oraz inne składniki, odgrywające ważną rolę w procesie przemiany materii

-nadaje kolor produktom karmelizowanym i pieczonym i zapobiega utracie koloru przez owoce

-zwiększa ciśnienie osmotyczne  w dżemach i galaretkach, niszcząc mikroorganizmy

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *