Krem orzechowy

Sekret słabości do orzechowego kremu

Rzecz krótka o orzechach

Wyjąwszy alergików, mało kto z nas potrafi odmówić sobie przyjemności jakie stanowią orzechowe słodkości. Orzechy uzbrojone są zarówno w białko w wysokiej zawartości (aż do dwudziestu pięciu procent), jak i w walory smakowe. Orzeszki ziemne trafiły na europejskie tereny za sprawą czternasto- i piętnastowiecznych wielkich odkryć geograficznych, przywiezione przez żeglarzy z egzotycznej Ameryki Południowej. Szybko zyskały uznanie, rozpoczęto ich uprawę na masową skalę, a pod koniec dziewiętnastego stulecia pewien amerykański lekarz zaprezentował światu pierwsze masło orzechowe. Także dziś wykorzystujemy orzechy nie tylko w formie pierwotnej, ale mnożymy różnego rodzaju kulinarne pomysły, które pozwalają na wykrzesanie nowego poziomu smaku z tak popularnych bakalii.

Kremowa forma przyjemności

Serwisy z przepisami oferują multum receptur na doskonały krem orzechowy: do tortów oraz tart, innych ciast, innych deserów, a także na samodzielny, gotowy do radosnej konsumpcji produkt. Jako składniki kluczowe dla uzyskania idealnych smaku i konsystencji, większość dzielących się z użytkownikami sieci gastronomów podaje – prócz zmielonych orzechów – mleko, miękkie masło i cukier puder. Propozycje padają różne; w zależności od preferencji podrasować krem można dodatkiem kokosów, daktyli, chałwy, marcepanu, wanilii, dyni czy spirytusu. Dla uzyskania deseru-masy orzechowej, warto dodać serek mascarpone i śmietanę do orzechowego masła. Koncepcji tyle, ile głów.

Nęcący cel producentów

Popularność orzechowego kremu sprawia, że producenci słodkich przysmaków prześcigają się w tworzeniu coraz to atrakcyjniejszych, przyciągających uwagę konsumenta produktów. A to atrakcyjność cenowa, a to walory smakowe – koncerny tworzące czekolady, cukierki, desery, słodkie batoniki – każdy widzi korzyść w wypuszczeniu na rynek słoików z aksamitnym orzechowym dobrodziejstwem. Wskaźniki sprzedaży kremów i maseł orzechowych w całej Europie potwierdzają, że zwolenników tych smakołyków nie brakuje, a co za tym idzie, popyt na nie nie spada. Choć to w Stanach Zjednoczonych i w Holandii orzechowe kremy wiodą prym, w każdym zakątku, do którego trafiają, spotykają się z aprobatą.

Słodka uniwersalność

Cóż takiego kuszącego przyciąga miłośników kremu orzechowego? W dużej mierze wszechstronne zastosowanie. Kremowość w konsystencji i wyjątkowość smaku orzechów sprawiają, że produkt używany może być w wielu formach. Wyjąwszy przekładanie nim ciast, stosowanie jako dodatek do lodów i wykorzystywanie w innych deserach, praktycznym sposobem na wydobycie tego, co najlepsze, jest kremu rozsmarowywanie. Krem orzechowy jako smarowidło na kanapki, naleśniki, gofry, słodkie placki: cała paleta możliwości, dla każdego coś smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *